Jabłka pieczone nadziewane mięsem - idealna przekąska imprezowa za grosze!
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Jabłka pieczone nadziewane mięsem to łatwe do przygotowania gorące danie - doskonałe na ciepłą kolację albo na domówkę. Wszystkie składniki są powszechnie dostępne i tanie, a przygotowane z nich danie - pyszne i oryginalne.
SKŁADNIKI
- 4 duże kwaskowate jabłka
- 10 dag wieprzowiny (można użyć mięsa mielonego)
- 10 dag wątróbki
- 1 nieduża cebula
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- garść rodzynek
- 8 suszonych moreli do dekoracji
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- majeranek, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę umyć, pokroić, cebulę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju.
- Mięso pokroić w kawałki i zemleć razem z wątróbką.
- Jabłka umyć, przeciąć na pół, wykroić gniazda nasienne, wyciąć miąższ zostawiając ok 1-centymetrową warstwę przy skórce.
- Farsz przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i rozdrobniony miąższ z jabłka.
- Połówki jabłek wypełnić farszem, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
Domowy kebab z piekarnika