Grillowane wieprzowe roladki z warzywami: pychota z grilla lub piekarnika
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Grillowane wieprzowe roladki z warzywami to prawdziwa pychota z grilla lub piekarnika. Schab karkowy ze względu na stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu jest idealny do grillowania. Zawsze smacznie przyrumieniony i soczysty w środku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g schabu karkowego
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
- sól i pieprz
- oraz
- marynata: 2 łyżki oleju, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka keczupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety pokroić na 8 cienkich plastrów. Rozbić każdy za pomocą tłuczka. Posolić i popieprzyć.
- Paprykę pokroić w wąskie paski, marchewkę w słupki, cebulę w piórka.
- Na każdym kotlecie układać porcję warzyw, zwinąć w ciasną roladkę. Ewentualnie spiąć wykałaczkami.
- Grill: roladki ułożyć na rozgrzanym grillu, często smarować marynatą, grillować 4-6 minut z każdej strony.
- Piekarnik: rozgrzać piekarnik do 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Roladki ułożyć na ruszcie, niżej wstawić blachę z wodą, roladki posmarować marynatą i zamknąć piekarnik. Piec 20 minut, dwukrotnie smarując roladki marynatą.
- Przed podaniem usunąć wykałaczki. Podawać z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami.