Garnek z parówkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Garnek z parówkami to szybka i prosta potrawa - w sam raz dla niespodziewanych gości. Można ją zrobić w wersji podstawowej, tylko z parówkami, lub wzbogaconej o krewetki koktajlowe. Każda wersja zachwyci waszych gości.
SKŁADNIKI
- 500 g parówek lub 250 g parówek i 250 g krewetek
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- koncentrat pomidorowy
- jedna torebka ryżu (około 10 dag)
- oliwa do smażenia
- sól
- tabasco
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować, osączyć.
- Parówki i pieczarki pokroić w krążki. Cebulę drobno posiekać.
- Parówki przesmażyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę.
- W garnku poddusić pieczarki (i ewentualnie krewetki); gdy zaczną się złocić, dodać cebulę oraz parówki.
- Podlać wodą, doprawić czosnkiem roztartym z solą.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka kropel tabasco (uwaga, jest ostre). Dusić ok. 20 min.
- Dodać ryż. Zagotować.