Garnek z parówkami

2021-03-29
Garnek z parówkami
Autor: Shutterstock Garnek z parówkami to proste danie, ale jeśli dodacie krewetki koktajlowe przeniesie was do kuchni kreolskiej
łatwy
30 min
4

Garnek  z parówkami to szybka i prosta potrawa - w sam raz dla niespodziewanych gości. Można ją zrobić w wersji podstawowej, tylko z parówkami, lub wzbogaconej o krewetki koktajlowe. Każda wersja zachwyci waszych gości. 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g parówek lub 250 g parówek i 250 g krewetek
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • jedna torebka ryżu (około 10 dag)
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • tabasco

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować, osączyć.
  • Parówki i pieczarki pokroić w krążki. Cebulę drobno posiekać.
  • Parówki przesmażyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę.
  • W garnku poddusić pieczarki (i ewentualnie krewetki); gdy zaczną się złocić, dodać cebulę oraz parówki.
  • Podlać wodą, doprawić czosnkiem roztartym z solą.
  • Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka kropel tabasco (uwaga, jest ostre). Dusić ok. 20 min.
  • Dodać ryż. Zagotować.