Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Filety drobiowe w sosie z pitnego miodu i jabłek - danie, które zmienia dość nijaką w smaku i skłonną do przesuszenia pierś z kurczaka w prawdziwą poezję na talerzu. Wypróbujcie nasz przepis, zachwyci was.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 1/2 szklanki trójniaka
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki oliwy
- cukier
- sól i pieprz
- 2 łyżki siekanej nataki pietruszki
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi rozdzielić, lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i zasypać cukrem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać jabłka i paprykę. Warzywa zdjąć z patelni.
- Na rozgrzaną patelnię po smażeniu warzyw wlać resztę oliwy i wyłożyć filety z kurczaka. Zrumienić z obu stron, po czym wlać miód, zmniejszyć ogień i dusić 20 min.
- Pod koniec duszenia dodać cebulę z jabłkami i papryką, wymieszać i dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypane płatkami migdałowymi i natką.