Dietetyczne roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką: efektowne, zdrowe, smaczne

Pierś kurczaka to lekkostrawne i niskokaloryczne źródło wartościowego białka. Wątróbka dodatkowo dostarcza wartościowego żelaza. Można te dwa składniki połączyć w eleganckie danie. Dietetyczne roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką są efektowne, zdrowe i smaczne. Odrobina ostrej papryczki i ziół doda potrawie wigoru!
Więcej przepisów z wątróbką
Wątróbka to wartościowe źródło białka. Ponadto wątróbka dostarcza mnóstwo żelaza. Ze względu na wysoki poziom aminokwasu tauryny, wspierającego rozwój mózgu, zalecana jest w diecie małych dzieci. Specjalnie dla Was wybraliśmy więcej pysznych przepisów z wątróbką:
Wątróbka wieprzowa z cebulą i jabłkami
Wątróbka duszona z papryką i fasolą
Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
Kotlety z wątróbki z warzywami
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z piersi kurczaka lub 6 sznycli z filetu drobiowego
- 120 g wątróbki drobiowej
- 1 ostra papryczka chili
- 1 kromka czerstwej bułki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na 6 sznycli. Sznycle lekko zbić tępą stroną tłuczka do mięsa lub wałkiem do ciasta. Wystarczy wyrównać grubość.
- Wątróbkę oczyścić ze zbędnych naczyń lub tłuszczyku. Umyć i osączyć.
- Papryczkę pokroić na krążki. Pestki usunąć.
- Czerstwą bułkę rozdrobnić na okruchy. Wymieszać z masłem, świeżymi ziołami i przyprawami.
- Każdy filet posmarować porcją mieszaniny okruchów i ziół. Z brzegu ułożyć wątróbkę oraz kawałek papryczki. Zawinąć w zgrabne roladki. Owinąć folią aluminiową. W ten sposób powstanie sześć zawiniątek.
- Roladki ułożyć na blasze lub w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w 200°C.
- Podawać z sałatką z pomidorów i rukoli lub inną surówką ze świeżych warzyw.