Tak Ania Lewandowska robi kopytka. Bez ziemniaków, pyszne i zdrowe
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić kopytka bez ziemniaków? Ania Lewandowska udowadnia, że można. Kopytka przyrządzone według jej przepisu są tak samo pyszne, ale zdrowsze, bezglutenowe i bogate w białko. Zobaczcie, jak znana trenerka robi kopytka i skorzystajcie z jej przepisu.
Jak zrobić kopytka Ani Lewandowskiej?
Według tego sprawdzonego przepisu kopytka robi się nie z ziemniaków, a z ugotowanej i zmiksowanej na gładko kaszy jaglanej. Trzeba połączyć ją z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną i doprawić solą. Z gładkiego ciasta formuje się wałeczek i kroi na równe kawałki. Kopytka gotuje się w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepiej wyjmować je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
Przepis Ani Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków
- Prosty przepis i niedrogie składniki to największe zalety przepisu sygnowanego przez żoną napastnika FC Barcelona.
- Kopytka bez ziemniaków robi się szybko. W pół godziny z hakiem pyszny i zdrowy obiad jest gotowy.
- Wśród składników znajdziemy nie tylko kaszę jaglaną, ale i dwa rodzaje mąki bez glutenu oraz sól. Produkty są do kupienia przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
- Kopytka Lewandowskiej urozmaici dodatek świeżych lub suszonych ziół. Pysznie będą smakować z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi czy natką pietruszki.
- Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy, która oprócz aromatu nada potrawie pięknego koloru.
Z czym podawać kopytka bez ziemniaków?
Kopytka z kaszy jaglanej to zdrowy i pełen smaku posiłek. Dodatkową zaletą przepisu Lewandowskiej jest to, że danie mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej. Do jaglanych kopytek pasują różne sosy. Sprawdzi się nie tylko sos pomidorowy, ale i grzybowy. Są doskonałym uzupełnieniem gulaszu. Świetnie smakują w wersji słodkiej – z cukrem trzcinowym, cynamonem, jogurtem naturalnym czy prażonymi jabłkami. Kopytka są pyszne nawet następnego dnia. Wystarczy podsmażyć je na patelni.
SKŁADNIKI
- 360 ml zimnej wody
- 300 g suchej kaszy jaglanej
- 130 g mąki kukurydzianej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną przesypać na sitko i dokładnie opłukać. Gotować w osolonym wrzątku (360 ml) 12 minut. Zmiksować na gładko i odstawić do ostygnięcia.
- Do kaszy jaglanej wsypać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na oprószony mąką ziemniaczaną blat i uformować wałeczek. Pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gotować w niej kopytka, aż wypłyną na powierzchnię. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.