Tak Ania Lewandowska robi kopytka. Bez ziemniaków, pyszne i zdrowe

kopytka Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock Kopytka bez ziemniaków Ani Lewandowskiej są proste do zrobienia.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić kopytka bez ziemniaków? Ania Lewandowska udowadnia, że można. Kopytka przyrządzone według jej przepisu są tak samo pyszne, ale zdrowsze, bezglutenowe i bogate w białko. Zobaczcie, jak znana trenerka robi kopytka i skorzystajcie z jej przepisu.

Jak zrobić kopytka Ani Lewandowskiej?

Według tego sprawdzonego przepisu kopytka robi się nie z ziemniaków, a z ugotowanej i zmiksowanej na gładko kaszy jaglanej. Trzeba połączyć ją z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną i doprawić solą. Z gładkiego ciasta formuje się wałeczek i kroi na równe kawałki. Kopytka gotuje się w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepiej wyjmować je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.

Przepis Ani Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków

  • Prosty przepis i niedrogie składniki to największe zalety przepisu sygnowanego przez żoną napastnika FC Barcelona.
  • Kopytka bez ziemniaków robi się szybko. W pół godziny z hakiem pyszny i zdrowy obiad jest gotowy.
  • Wśród składników znajdziemy nie tylko kaszę jaglaną, ale i dwa rodzaje mąki bez glutenu oraz sól. Produkty są do kupienia przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
  • Kopytka Lewandowskiej urozmaici dodatek świeżych lub suszonych ziół. Pysznie będą smakować z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi czy natką pietruszki.
  • Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy, która oprócz aromatu nada potrawie pięknego koloru.

Z czym podawać kopytka bez ziemniaków?

Kopytka z kaszy jaglanej to zdrowy i pełen smaku posiłek. Dodatkową zaletą przepisu Lewandowskiej jest to, że danie mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej. Do jaglanych kopytek pasują różne sosy. Sprawdzi się nie tylko sos pomidorowy, ale i grzybowy. Są doskonałym uzupełnieniem gulaszu. Świetnie smakują w wersji słodkiej – z cukrem trzcinowym, cynamonem, jogurtem naturalnym czy prażonymi jabłkami. Kopytka są pyszne nawet następnego dnia. Wystarczy podsmażyć je na patelni.

SKŁADNIKI

  • 360 ml zimnej wody
  • 300 g suchej kaszy jaglanej
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną przesypać na sitko i dokładnie opłukać. Gotować w osolonym wrzątku (360 ml) 12 minut. Zmiksować na gładko i odstawić do ostygnięcia.
  • Do kaszy jaglanej wsypać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na oprószony mąką ziemniaczaną blat i uformować wałeczek. Pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gotować w niej kopytka, aż wypłyną na powierzchnię. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Babka jaglana malinowa
Anna Szulc-Górska
więcej