Tak Ania Lewandowska robi kopytka. Bez ziemniaków, pyszne i zdrowe

kopytka Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock Kopytka bez ziemniaków Ani Lewandowskiej są proste do zrobienia.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić kopytka bez ziemniaków? Ania Lewandowska udowadnia, że można. Kopytka przyrządzone według jej przepisu są tak samo pyszne, ale zdrowsze, bezglutenowe i bogate w białko. Zobaczcie, jak znana trenerka robi kopytka i skorzystajcie z jej przepisu.

Jak zrobić kopytka Ani Lewandowskiej?

Według tego sprawdzonego przepisu kopytka robi się nie z ziemniaków, a z ugotowanej i zmiksowanej na gładko kaszy jaglanej. Trzeba połączyć ją z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną i doprawić solą. Z gładkiego ciasta formuje się wałeczek i kroi na równe kawałki. Kopytka gotuje się w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepiej wyjmować je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.

Przepis Ani Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków

  • Prosty przepis i niedrogie składniki to największe zalety przepisu sygnowanego przez żoną napastnika FC Barcelona.
  • Kopytka bez ziemniaków robi się szybko. W pół godziny z hakiem pyszny i zdrowy obiad jest gotowy.
  • Wśród składników znajdziemy nie tylko kaszę jaglaną, ale i dwa rodzaje mąki bez glutenu oraz sól. Produkty są do kupienia przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
  • Kopytka Lewandowskiej urozmaici dodatek świeżych lub suszonych ziół. Pysznie będą smakować z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi czy natką pietruszki.
  • Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy, która oprócz aromatu nada potrawie pięknego koloru.

Z czym podawać kopytka bez ziemniaków?

Kopytka z kaszy jaglanej to zdrowy i pełen smaku posiłek. Dodatkową zaletą przepisu Lewandowskiej jest to, że danie mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej. Do jaglanych kopytek pasują różne sosy. Sprawdzi się nie tylko sos pomidorowy, ale i grzybowy. Są doskonałym uzupełnieniem gulaszu. Świetnie smakują w wersji słodkiej – z cukrem trzcinowym, cynamonem, jogurtem naturalnym czy prażonymi jabłkami. Kopytka są pyszne nawet następnego dnia. Wystarczy podsmażyć je na patelni.

Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kopytek bez ziemniaków, to zapraszamy do naszej galerii (poniżej materiału wideo), w której znajdziesz przepisy na dania z ziemniaków

SKŁADNIKI

  • 360 ml zimnej wody
  • 300 g suchej kaszy jaglanej
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną przesypać na sitko i dokładnie opłukać. Gotować w osolonym wrzątku (360 ml) 12 minut. Zmiksować na gładko i odstawić do ostygnięcia.
  • Do kaszy jaglanej wsypać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na oprószony mąką ziemniaczaną blat i uformować wałeczek. Pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Gotować w niej kopytka, aż wypłyną na powierzchnię. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Babka jaglana malinowa
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej