Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato

Plastry cukinii panierowane i pieczone
Autor: Shutterstock Soczysta cukinia w chrupiącej panierce prosto z pieca
łatwy
30 min
4

Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku to potrawa idealna na lato. Bardzo prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że palce lizać! Zapraszamy do wypróbowania smacznych panierowanych plastrów cukinii z piekarnika! 

Jak usunąć wodę z cukinii?

Cukinia jest dlatego tak niskokaloryczna, że zawiera mnóstwo wody. Dlatego przed dalszą obróbką cieplną warto usunąć większą część tej wilgoci. 

Umieść cukinię w durszlaku nad miską (lub w zlewie).

Oprósz 1 płaską łyżką soli soli. Sól pomoże cukinii uwolnić wilgoć.

Umieść kolejną nieco mniejszą miskę na cukinii w durszlaku i obciąż miskę czymś ciężkim (konserwą lub słoikiem z przetworami lub po prostu z wodą itp.). Odstaw na około 30 minut.

Po tym czasie, zdejmij ciężarek i naciśnij mniejszą miskę, aby wycisnąć wodę. 

Zdziwisz się, ile cukinia zawiera wody! Ważne jest, aby usunąć jak najwięcej wilgoci, w przeciwnym razie panierka nie będzie się trzymać, a krążki nie będą chrupkie!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki mąki do panierowania
  • 4 łyżki tartego sera twardego, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić na plastry, posypać solą, przełożyć do durszlaka i odstawić na 30 minut.
  • Po tym czasie plastry odcisnąć z nadmiaru wilgoci. 
  • Wymieszać tartą bułkę z tartym serem. 
  • Plastry panierować w mące, rozmąconym jajku i mieszance tartej bułki i sera.
  • Plastry układać na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując między plastrami co najmniej 3 cm odstęp.
  • Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 220°C i piec 15 minut, następnie odwrócić i piec jeszcze 10 minut.