Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pikantna zupa z soczewicy i kalafiora romanesco miło rozgrzewa i syci na długo. Zdrowa dawka warzyw strączkowych w pysznej oprawie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane cebule
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka brązowej lub pomarańczowej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 1 kalafior romanesco, łodyga pokrojona w kostkę, różyczki zachowane w całości
- 1/2 limonki do dodania na końcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cebulę, smażyć od zeszklenia.
- Dodać przyprawy, zamieszać. Następnie dodać soczewicę, pomidory razem z sokiem oraz wywar z warzyw. Zagotować.
- Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować 20 minut.
- Dodać pokrojone łodygi kalafiora i gotować 3 minuty. Następnie dodać różyczki kalafiora i gotować jeszcze 2 minuty.
- Podać skropione sokiem z limonki.