Panierowana kalarepka - prosty przepis na kalarepę w panierce
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Panierowana kalarepka może być ciekawą alternatywą dla schabowego. Takie niby kotlety z kalarepki można podać z frytkami i sałatką z pomidorów albo zjeść z ulubionym dipem.
SKŁADNIKI
- 3 kalarepki
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 2 jajka
- odrobina mleka
- bułka tarta
- mąka
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w plasterki ok 1 cm.
- Plastry ugotować al dente w bulionie lub wodzie, wyjąć z garnka i ostudzić.
- Podgotowaną kalarepę oprószyć delikatnie pieprzem cayenne i solą.
- Panierować w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i tartej bułce.
- Smażyć na złoty kolor.