Obłędna zapiekanka z grochu łuskanego: samodzielne danie lub przystawka
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanka z grochu łuskanego to pyszne samodzielne danie lub przystawka. Groch kojarzy się nam ze daniami mięsnymi lub kapustą, ale niesłusznie. Żółty groch łuskany świetnie smakuje w daniach wegetariańskich. Będziecie mile zaskoczeni!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka rozmiar M
- 2 łyżki śmietany
- 1 cebula
- 1 marchew
- 3 łyżki oleju
- 50 g twardego sera żółtego, np. parmezanu
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch zalać wodą i pozostawić do namoczenie przez 8-10 godzin.
- Zlać wodę, groch wypłukać, ponownie zalać wodą i gotować do miękkości. Groch częściowo się rozpadnie. Odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do cebuli i smażyć jeszcze 3-5 minut.
- Do ostudzonego grochu dodać smażoną cebulę i marchew. Wymieszać.
- Do masy dodać rozmącone jajka i śmietanę. Ponownie wymieszać.
- Dodać mąkę, kaszę mannę, starty ser. Wymieszać.
- Masę grochową posolić i popieprzyć, dodać zioła i wymieszać.
- Formę do zapiekania posmarować olejem, napełnić grochową masą, wierzch wyrównać, oprószyć tartą bułką.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut.
- Zapiekankę podawać z kwaśną śmietaną i zieleniną lub z surówką z kiszonej kapusty.