Obłędna zapiekanka z grochu łuskanego: samodzielne danie lub przystawka

2021-03-29
Obłędna zapiekanka z grochu łuskanego: samodzielne danie lub przystawka
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pyszna zapiekanka grochowa
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z grochu łuskanego to pyszne samodzielne danie lub przystawka. Groch kojarzy się nam ze daniami mięsnymi lub kapustą, ale niesłusznie. Żółty groch łuskany świetnie smakuje w daniach wegetariańskich. Będziecie mile zaskoczeni!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g twardego sera żółtego, np. parmezanu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch zalać wodą i pozostawić do namoczenie przez 8-10 godzin.
  • Zlać wodę, groch wypłukać, ponownie zalać wodą i gotować do miękkości. Groch częściowo się rozpadnie. Odstawić do ostygnięcia.
  • Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do cebuli i smażyć jeszcze 3-5 minut.
  • Do ostudzonego grochu dodać smażoną cebulę i marchew. Wymieszać.
  • Do masy dodać rozmącone jajka i śmietanę. Ponownie wymieszać.
  • Dodać mąkę, kaszę mannę, starty ser. Wymieszać.
  • Masę grochową posolić i popieprzyć, dodać zioła i wymieszać.
  • Formę do zapiekania posmarować olejem, napełnić grochową masą, wierzch wyrównać, oprószyć tartą bułką.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut.
  • Zapiekankę podawać z kwaśną śmietaną i zieleniną lub z surówką z kiszonej kapusty.