Kukurydziane placki z mozzarellą: najlepszy przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kukurydziane placki z mozzarellą to pyszne danie obiadowe lub przekąska. Ciągnący się ser, słodkawa kukurydza i delikatne ciasto zwykłą przekąskę zamieniają w danie na pocieszenie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki uniwersalnej mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub tyle ile lubisz
- czarny pieprz
- 0,25 szklanki cukru (lub mniej do smaku)
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 szklanka mleka
- 0,25 szklanki masła, stopionego
- 1 szklanka startego sera mozzarella
- 1,5 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz kajeński, czarny pieprz i cukier.
- W małej misce ubij jajka, dodaj mleko i roztopione masło; następnie dodaj do mąki i ubij, aż się dobrze połączą.
- Dodaj startego sera i gotowane ziarno kukurydzy; wymieszaj drewnianą łyżką, aby połączyć składniki.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Nakładaj ciasto łyżką stołową na gorący olej; smaż do zrumienienia z obu stronach.
- Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.