Kapuściane placki pieczone: wystarczy jeden sekretny składnik, by uzyskać nieziemski smak
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kapuściane placki są pyszne i sycące. Można je podać jako samodzielne danie lub z potrawką z roślin strączkowych, a mięsożercy z ulubionym gulaszem. Ich wykonanie jest łatwe, a co najważniejsze nie trzeba ich smażyć, wystarczy mieć piekarnik.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zmień nawyki, nowe smaki! TUTAJ >>>
SKŁADNIKI
- 250 g kapusty białej o okrągłych lub stożkowych główkach
- 70 g twardego żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno. Zalać wrzątkiem i pozostawić na 2-3 minuty. Następnie odsączyć na sicie.
- Ser zetrzeć drobno, koperek posiekać.
- W misce wymieszać sparzoną kapustę, ser i koperek. Dodać rozmącone jajko, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem ponownie wymieszać.
- Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać, aby uzyskać jednorodną mieszaninę. Przykryć i wstawić do lodówki na 20 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta kapuścianego.
- Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Gotowe placki układamy w stosik na dużym talerzu i podajemy z ulubionymi zimnymi sosami.