Kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Szukasz bezmięsnych przepisów? Te kapitalne kotlety z cukinii i kaszy jaglanej będą smakowały tobie i twoim bliskim. Najlepsze w tym przepisie jest to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne w sezonie od wiosny do jesieni i niezbyt drogie. A kotlety? Smakują zjawiskowo!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 młoda cukinia średniej wielkości
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 60 g kaszy jaglanej, 4 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce, osolić i odłożyć na 15 minut, by puściła sok.
- Marchew również zetrzeć na tarce, odstawić.
- Kaszę ugotować w 1 szklance wody, aż wchłonie cały płyn, przestudzić.
- Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz startą na tarce marchewkę.
- Dodać kaszę, natkę pietruszki i koperek, doprawić solą i pieprzem. Dodać 1 jajko i dokładnie wymieszać.
- Z masy formować owalne kotlety, panierując je w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć do zrumienienia.
- Podawać z sałatką pomidorową.