Fantastyczny gulasz z pieczarek i zielonej soczewicy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Fantastyczny gulasz z pieczarek i zielonej soczewicy smakuje wszystkim. Danie bezmięsne wcale nie muszą być pozbawione smaku, czego dowodem jest ta obłędna potrawka z grzybów i strączkowych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 2/3 szklanki ziaren zielonej soczewicy
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić na plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić drobno. Cebulę posiekać.
- Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Dodać pieczarki, marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać soczewicę i 2 szklanki bulionu warzywnego oraz przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
- Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić płyn w naczyniu.
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować jeszcze 1-3 minuty.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.