Fantastyczny gulasz z pieczarek i zielonej soczewicy

2021-03-29
Fantastyczny gulasz z pieczarek i zielonej soczewicy
Autor: Shutterstock, Shutterstock Odpowiednie przyrządzone warzywa strączkowe są pyszne i zdrowe
łatwy
30 min
4

Fantastyczny gulasz z pieczarek i zielonej soczewicy smakuje wszystkim. Danie bezmięsne wcale nie muszą być pozbawione smaku, czego dowodem jest ta obłędna potrawka z grzybów i strączkowych. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2/3 szklanki ziaren zielonej soczewicy
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić na plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić drobno. Cebulę posiekać. 
  • Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Dodać pieczarki, marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać soczewicę i 2 szklanki bulionu warzywnego oraz przyprawy: sól, pieprz, tymianek. 
  • Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić płyn w naczyniu. 
  • Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować jeszcze 1-3 minuty. 
  • Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.