Cytrynowe tagliatelle ze szpinakiem - jak je zrobić?
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Przyjęcie dla sześciu osób w dwadzieścia minut? To możliwe! Tagliatelle ze szpinakiem o wyraźnej cytrynowej nucie spodoba się wielbicielom włoskiej kuchni. Danie proste i tanie - choć polecamy kupowanie najlepszego makaronu, on jest nieco droższy, ale decyduje o jakości potrawy.
Ci, którzy uważają, że szpinaku nie da się zjeść bez czosnku – mogą go oczywiście dodać, choć nie za dużo, w tym daniu główną nutą ma być cytryna.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu tagliatelle (wstążki)
- 6 łyżek gęstej śmietany, minimum 12 procent
- jajko
- solidna garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki utartego żółtego sera
- sok z 2 cytryn
- utarta skórka z 2 cytryn
- oliwa z oliwek
- czosnek (opcjonalnie)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, ale nie do końca – należy zostawić trochę wody na dnie (jedna czwarta szklanki).
- Wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy śmietanę, roztrzepane energicznie jajko i mieszamy, podgrzewając przez minutę, dwie na wolnym ogniu.
- Potem wrzucamy skórkę, szpinak oraz ser, dodajemy sok z cytryn. Doprawiamy solą i pieprzem, znów mieszamy.
- Podgrzewamy aż odparuje płyn (trzeba być uważnym, chodzi o to, by zdjąć potrawę z ognia tuż przed przypaleniem).
- Dodajemy oliwę – najlepiej skropić nią makaron, bardzo przydaje się w kuchni śródziemnomorskiej spryskiwacz do oliwy.
- Przekładamy na talerze, dekorujemy listkiem szpinaku.