Cytrynowe tagliatelle ze szpinakiem - jak je zrobić?

2021-03-29
Cytrynowe tagiatelle ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Cytrynowe tagiatelle ze szpinakiem przygotujesz w 20 minut!
łatwy
15 min
4

Przyjęcie dla sześciu osób w dwadzieścia minut? To możliwe! Tagliatelle ze szpinakiem o wyraźnej cytrynowej nucie spodoba się wielbicielom włoskiej kuchni. Danie proste i tanie - choć polecamy kupowanie najlepszego makaronu, on jest nieco droższy, ale decyduje o jakości potrawy.

Ci, którzy uważają, że szpinaku nie da się zjeść bez czosnku – mogą go oczywiście dodać, choć nie za dużo, w tym daniu główną nutą ma być cytryna.

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 6 łyżek gęstej śmietany, minimum 12 procent
  • jajko
  • solidna garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki utartego żółtego sera
  • sok z 2 cytryn
  • utarta skórka z 2 cytryn
  • oliwa z oliwek
  • czosnek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, ale nie do końca – należy zostawić trochę wody na dnie (jedna czwarta szklanki).
  • Wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy śmietanę, roztrzepane energicznie jajko i mieszamy, podgrzewając przez minutę, dwie na wolnym ogniu.
  • Potem wrzucamy skórkę, szpinak oraz ser, dodajemy sok z cytryn. Doprawiamy solą i pieprzem, znów mieszamy.
  • Podgrzewamy aż odparuje płyn (trzeba być uważnym, chodzi o to, by zdjąć potrawę z ognia tuż przed przypaleniem).
  • Dodajemy oliwę – najlepiej skropić nią makaron, bardzo przydaje się w kuchni śródziemnomorskiej spryskiwacz do oliwy.
  • Przekładamy na talerze, dekorujemy listkiem szpinaku.