Cukinia zapiekana z ziołami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Cukinia zapiekana z ziołami roztacza wokół stołu świeży aromat rozmarynu. Może stanowić osobne danie lub pojawić się na talerzu jako dodatek do mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany
- łyżka tartego parmezanu
- sól i pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyj i przekrój wzdłuż, posyp solą i pieprzem.
- Do żaroodpornego naczynia wlej odrobinę roztopionego masła.
- Dno naczynia posyp posiekaną cebulą i czosnkiem, a następnie posiekaną natką i rozmarynem.
- Cukinię ułóż na ziołach i skrop sokiem z cytryny. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika (180 stopni Celsjusza).
- Piecz aż cukinia zmięknie, w tym czas i przygotuj sos ze śmietany i parmezanu.