Amarantus z warzywami: przepis
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Amarantus, czyli szarłat, choć mówi się o nim pseudozboże, jest bardziej wartościowy niż ryż. Dlatego warto dodawać go do tradycyjnych potraw warzywnych. W takich daniach wykorzystujemy ziarno amarantusa, a nie popping (ziarna prażone).
SKŁADNIKI
- 20 dag nasion amarantusa
- 3/4 litra wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 marchewki
- por
- seler
- strąk papryki
- 3 ziemniaki
- tymianek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona amarantusa zalej potrójną ilością wody, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Warzywa oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż ziemniaki, marchewki, seler, por, paprykę.
- Warzywa zalej wodą i duś pod przykryciem ok. pół godziny.
- Pod koniec duszenia wymieszaj z ugotowanym amarantusem.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.