Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Puszyste muffiny z przecierem jabłkowym ze słoika to sprytny sposób na zagospodarowanie domowych przetworów. Puszyste i słodkie muffinki znajdą na pewno swoich wielbicieli.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub roślinnego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka domowego przecieru jabłkowego
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj 12-dołkową formę muffinową masłem lub olejem.
- W dużej misce wymieszaj za pomocą trzepaczki cukier, brązowy cukier, olej i jajko za pomocą trzepaczki.
- Dodaj przecier jabłkowy, śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj trzepaczką do połączenia.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszaj drewnianą łyżką do momentu połączenia.
- Napełnij wszystkie dołki do pełna.
- Piecz przez 17-20 minut lub do momentu, gdy muffinki urosną i się lekko przyrumienią.
- Muffinki wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia w foremce. Jedz póki jeszcze ciepłe!