Magdalenki: klasyczny przepis na biszkoptowe ciastka
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Nie mogę pojechać do Paryża... Ale mogę upiec magdalenki, biszkopty w kształcie muszelki, zrobić kawę i we własnej kuchni poczuć się jak w paryskiej boulangerie. Uwielbiam puszyste, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku magdalenki. Najlepsze jest takie jeszcze ciepłe ciastko prosto z piekarnika. Oto klasyczny przepis na magdalenki!
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki roztopionego niesolonego masła
- 1 forma do magdalenek z dołkami w kształcie muszelek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Jajka ubij razem z cukrem do uzyskania puszystej masy o jednolitej konsystencji.
- Do masy dodaj wanilię i sól. Wymieszaj.
- W małych porcjach, na przykład po 1 łyżce, dodawaj mąkę do masy i mieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
- Stopniowo dodawaj cienkim strumieniem stopione masło. Ubija do całkowitego wymieszania.
- Ciasto przelej do woreczka foliowego. Zamknij go dobrze. Odetnij rożek i z tak zaimprowizowanego rękawa wyciśnij porcje ciasta prosto do dołków w foremce.
- Piecz w 180°C przez 10-15 minut lub co chwili, gdy ciastka urosną i się lekko zrumienią.
- Wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez kilka minut. Następnie wyjmij je z foremki.
- Teraz zrób sobie kawę lub różaną herbatę. Usiądź wygodnie i delektuj się magdalenkami do woli!
- Gotowe magdalenki można zanurzyć w roztopionej czekoladzie, aby uzyskać bardziej wyrafinowaną wersję. A nawet dodatkowo oprószyć tłuczonymi orzechami... Pycha!
Jajka – zdrowie w skorupce