Czerwone babeczki: przepis na red muffins
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Czerwone babeczki są modne, więc dlaczego nie mielibyście zrobić ich w domu? Będą idealnym przysmakiem na imprezy! Zobaczcie jak je przyrządzić.
Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g masła lub margaryny, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.
SKŁADNIKI
- Na babeczki:
- 180 g margaryny lub masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 400 g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
- 315 g (1 1/2 kubka) drobnego cukru
- Czerwony barwnik spożywczy:
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 250 ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na lukier:
- 250 ml (1 filiżanka) mleka
- 55 g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
- 250 g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
- 210 g (1 filiżanka) cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanillii
- Około 125 ml mleka/śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.
- Utrzeć margarynę lub masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
- W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
- Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
- Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.
- Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
- Przygotować lukier: wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
- Zmiksować margarynę, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.