Czerwone babeczki: przepis na red muffins

2021-03-29
Czerwone babeczki: przepis na red muffins
Autor: Shutterstock Czerwone babeczki są smaczne i przyciągają wzrok swoim oryginalnym wyglądem
łatwy
0 min
4

Czerwone babeczki są modne, więc dlaczego nie mielibyście zrobić ich w domu? Będą idealnym przysmakiem na imprezy! Zobaczcie jak je przyrządzić.

Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g masła lub margaryny, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.

SKŁADNIKI

  • Na babeczki:
  • 180 g margaryny lub masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315 g (1 1/2 kubka) drobnego cukru
  • Czerwony barwnik spożywczy:
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250 ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na lukier:
  • 250 ml (1 filiżanka) mleka
  • 55 g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
  • 210 g (1 filiżanka) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanillii
  • Około 125 ml mleka/śmietanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.
  • Utrzeć margarynę lub masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
  • W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
  • Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
  • Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
  • Przygotować lukier: wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
  • Zmiksować margarynę, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
Redakcja
więcej