Ciasteczka kawowo-cynamonowe: spękane z wierzchu, miękkie w środku
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Ciasteczka kawowo-cynamonowe to pyszna wariacja na temat słynnych czekoladowych ciasteczek cracle. Spękane i kruche z wierzchu, kryją w środku miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze. Idealnie smakują z filiżanką mlecznej kawy lub słodkiej czekolady.
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru do obtaczania ciastek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę, kawę i masło topimy w kąpieli wodnej do chwili, aż utworzą jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Jajka miksujemy z cukrem i solą przez około 5 minut, po czym dodajemy do nich masę czekoladową i mieszamy ok 2 minuty.
- Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem. Dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej i zagniatamy ręcznie ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W lodówce ciasto stwardnieje i bez problemu będą się nam formować lulki, a poza tym, dobrze schłodzone ciasto jest warunkiem popękania ciasteczek.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha po około 25 g każda i obtaczamy w cukrze pudrze. Pozostawmy sporą ilość cukru na kulkach. Jednorazowo na blasze możemy ułożyć 16 kulek (4 rzędy po 4 sztuki), będzie to bezpieczna ilość z tak zachowanym odstępem, aby ciastka się nie złączyły.
- Pieczemy 11 minut . Krótkie pieczenie ciasteczek gwarantuje, że będą miękkie w środku.
- Ciastka wyjęte z piekarnika nie zdejmować z blaszki, tylko zostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Ponieważ porcja ciasta jest spora, kulki można też zamrozić i upiec kiedy tylko mamy ochotę na ciasteczka - wtedy pieczenie wydłużmy o ok 2-3 minuty.