Babeczki z budyniem – przepis na Wielkanoc
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Słodkie babeczki na dwa, trzy kęsy to jest to! Z delikatnego ciasta kruchego. Wypełnione delikatnym nadzieniem budyniowym. Cudowne wspomnienie dzieciństwa. Oto przepis na babeczki z budyniem.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- ewentualnie łyżka śmietany
- opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- 400 ml mleka
- tłuszcz i bułka tarta do foremek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj schłodzone, pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier puder, startą skórkę cytrynową. Posiekaj składniki grubym nożem. Szybko zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli nie będzie chciało się skleić, dodaj łyżkę śmietany.
- Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Przygotuj nadzienie. Budyń w proszku wsyp do połowy szklanki mleka. Dobrze zamieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, po czym zdejmij na chwilę z palnika, dolej zimne mleko z proszkiem budyniowym. Starannie zamieszaj. Ponownie postaw garnek na palniku, ciągle mieszając, ugotuj gęsty budyń. Odstaw do przestudzenia.
- Foremki do babeczek nasmaruj od wewnątrz tłuszczem, delikatnie obsyp bułką tartą. Możesz pominąć ten etap, jeśli wyłożysz foremki papierowymi papilotkami.
- Zimne ciasto kruche cienko rozwałkuj. Wykrawaczką lub szklanką wycinaj koła wielkości foremek. Powinno być ich około 24.
- Jednym krążkiem ciasta wylep foremkę. Nałóż łyżkę zimnego budyniu, przykryj drugim krążkiem. Dokładnie zlep brzegi ciasta. Powtórz czynności z kolejnymi babeczkami.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wstaw do niego foremki z ciastem. Piecz około 15-20 minut, aż się zarumienią.
- Gotowe babeczki możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.