Mazurek z masą maślaną i galaretką
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Mowa oczywiście o mazurku. Dziś proponujemy mazurek z masą maślaną - delikatny i rozpływający się w ustach.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 60 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 18 dag cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Masa maślana:
- 4 żółtka
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- kilka kropli olejku arakowego
- kwaśna galaretka
- Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 3 części i upiec placki w tortownicy. Po ostygnięciu, każdy placek nasączyć mocnym naparem z mielonej kawy (razem z fusami).
- Przygotować masę maślaną – utrzeć do białości wszystkie składniki.
- Zrobić polewę. Margarynę z cukrem i kakao roztopić (cały czas mieszając) w garnuszku. Masa nie może się zagotować, nie powinna być gorąca. Następnie dodać jajko i całość ubić mikserem.
- Nasączone kawą placki przekładać galaretką owocową i masą maślaną. Zamiast galaretki można użyć kwaśnego dżemu np. agrestowego.
- Mazurek należy upiec kilka dni przed świętami. Ciasto musi “dojrzeć” w chłodnym miejscu.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia