Tarta na słodko
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tarta na słodko to doskonały deser lub podwieczorek. Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową. Chociaż prawdę mówiąc, możesz dodać do tego prostego smacznego ciasta to, na co masz ochotę.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekać na stolnicy mąkę z tłuszczem.
- Dodać jajko, śmietanę i szczyptę soli.
- Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.
- Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
- Schłodzonym ciastem wykleić nasmarowaną tłuszczem formę (razem z bokami).
- Spód nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Na wcześniej upieczonym i wystudzonym spodzie ułożyć bitą śmietanę i świeże owoce sezonowe.