Dziad podlaski - proste i zadziwiająco pyszne ciasto

Ciasto dziad podlaski
Autor: Shutterstock Dziad podlaski to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto.
łatwy
30 min
8

Dziad podlaski to świetny i bardzo prosty placek domowy. Łączy w sobie zalety piernika, murzynka i szarlotki. Jest puszysty, a jednocześnie wilgotny w środku. Delikatna nuta cynamonu podkreśla słodycz jabłek i ziemny aromat orzechów. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka orzechów
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na średnim ogniu rozgrzać patelnię i uprażyć na niej orzechy.
  • Podprażone orzechy przesypać na lnianą szmatkę, zawinąć i pocierać przez chwilę - to sposób na pozbycie się skórek.
  • Orzechy bez skórek posiekać, ale niezbyt drobno nożem.
  • Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodać 2/3 orzechów, jabłka, żółtka i olej. Dokładnie wymieszać.
  • Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta na końcu i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem, wierzch posypać resztą orzechów.
  • Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 40 min.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej