Szaleństwo! Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu

2021-03-29 17:17

Czekoladowe ciasto, które mieszamy i pieczemy w tym samym naczyniu. Przepis na to ciasto powstał w czasie wielkiego kryzysu ekonomicznego. Kryzysowe ciasto na depresję, które przygotuje nawet dziecko. To ciasto czekoladowe nie zawiera jajek. Czy jest zdrowe? Trudno powiedzieć. Ale za to bardzo smaczne!

Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Czekoladowe ciasto zawsze cieszy się powodzeniem
łatwy
15 min
4

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki białego cukru 
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki oleju (plus jeszcze trochę do posmarowania naczynia)
  • 1 naczynie żaroodporne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Posmaruj szklane lub ceramiczne płaskie naczynie o wymiarach 23x36  odrobiną oleju.
  • Na dno naczynia wysyp mąkę, sodę, sól i cukier oraz kakao. 
  • Wymieszaj suche składniki i wyrównaj powierzchnię. 
  • W mieszance suchych składników zrób 3 zagłębienia (2 mniejsze i 1 większe).
  • Do pierwszego małego zagłębienia wlej ocet, do drugiego małego ekstrakt z wanilii, a olej wlej do trzeciego największego zagłębienia.
  • Na wierzch wylej  2 szklanki ciepłej wody.
  • Wszystko mieszaj tak długo, aż powstanie grudkowate ciasto.
  • Piecz 30–35 minut w temperaturze 180°C lub do próby suchego patyczka. Jeśli wykałaczka lub patyk do szaszłyków po wbiciu w ciasto i wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło. 
  • Ostudzić.
  • Posypać cukrem pudrem lub polukrować lub polać polewą czekoladową.