Ciasto serowe z morelami i migdałami. UWAGA! Przepis na sernik, który uzależnia!

Ten sernik jest lekki jak puszek, cudownie pachnie i pięknie wygląda. Ser, morele i migdały to świetne połączenie. Jedwabiście gładka i puszysta serowa masa, soczyste i słodkie owoce i chrupiące, nadające teksturę migdały. Naprawdę można się uzależnić. Polecam serdecznie przepis na ciasto serowe z morelami i migdałami.
Jaki spód do sernika?
Ja ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez spodu. Jest tak delikatny i lekki, że smakuje jak mus, więc spód wydaje mi się za ciężki do niego. Ale jeśli ktoś woli serniki na spodzie, to oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań. Można go przygotować z herbatników lub z kruchego ciasta.
Polecam również:
Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?
Sernik z ksylitolem: pyszne ciasto dla diabetyków
Sernik na czekoladowym spodzie
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1 kg sera 3-krotnie mielonego
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub migdałowego
- 1 kg moreli
- 200 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele sparzyć, obrać i przekroić na połówki. Masło roztopić i przestudzić.
- Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą masę.
- Cały czas miksując dodać przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną i cukier aromatyzowany.
- Ciasto wylać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (24 cm). Ułożyć na min połówki moreli.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Po upieczeniu obsypać płatkami migdałowymi.