Ciasto Minotaur. Tak proste, że zrobisz je nawet, jak "walisz w szyję"

Ciasto minotaur
Autor: Shutteratock Ciasto minotaur wygląda efektownie, a jest bardzo łatwe do przygotowania.
łatwy
45 min
10

Bywa w życiu tak, że trzeba je sobie osłodzić kawałkiem pysznego ciasta. Nawet jeśli nie masz dzieci, domowe obowiązki to nie twoja bajka, do piekarnika zaglądasz tylko wtedy, kiedy chcesz odgrzać mrożoną pizzę, a gdy otwierasz lodówkę to słychać butelkową sambę, to i tak możesz pokusić się o przygotowanie minotaura. Nazwa dziwna, jak na ciasto. Można by nawet pomyśleć, że jej pomysłodawczyni była na rauszu. Ale minotaur jest bardzo łatwy i obłędnie pyszny. I zawsze wychodzi. Zrób go dla siebie, jeśli oczywiście chcesz.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • Jasna masa:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła/margaryny (200/250g
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • Ciemna masa:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z odrobiną soli.
  • Do sztywnej piany dodawaj partiami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
  • Do lśniącej piany dodawaj po 1 żółtku i miksuj chwile, aż się połączy z pianą.
  • Wyłącz mikser, a do piany przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj delikatnie szpatułką (już nie miksuj).
  • Spód blaszki (22-24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz 20 minut w 170 st.C.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Mleko zagotuj z cukrem (dopilnuj aby cukier całkowicie się rozpuścił), a następnie wystudź do temperatury pokojowej.
  • Masło zmiksuj, a gdy zrobi się puszyste wlej do niego cienkim strumieniem mleko. Następnie dodawaj partiami mleko w proszku.
  • Krem jest gotowy, gdy jest gładki i jednolity. Wyłóż go na biszkopt - równomiernie lub mniej, tak jak ci się spodoba.
  • Czekoladę rozpuść w śmietanie na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, po czym wystudź.
  • Mascarpone zmiksuj, a gdy zrobi się puszyste dodawaj do niego po trochu krem czekoladowy. Miksuj do połączenia.
  • Ciemna masę wyłóż na masę jasną. Wierzch możesz wygładzić lub zrobić esy-floresy, to tobie ma się podobać.
  • Ciasto wstaw do lodówki niech się schłodzi i ściśnie. Może tam zostać całą noc.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej