Ucierane ciasto z ricottą i cytryną - idealne do kawy i herbaty
2022-09-09
łatwy
20 min
4
Ucierane ciasto z ricottą i cytryną przygotujesz dosłownie w 20 minut, a potem pozostanie ci tylko czekanie, aż ciasto się upiecze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie, po prostu w sam raz do kawy i herbaty na niedzielny podwieczorek.
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta na niedzielę
SKŁADNIKI
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej, plus do nasmarowania formy do pieczenia
- 196 g mąki tortowej lub uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 366 g sera ricotta z pełnego mleka
- 360 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka
- ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 do 2 cytryn
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180ºc. Nasmaruj masłem jedną dużą keksówkę albo 2 mniejsze.
- W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Używając miksera, utrzyj masło, ricottę i cukier przez, około 3 minuty. Widoczne kawałki masła nie przeszkadzają w niczym.
- Nie przerywając ubijania dodawaj jajka po 1 na raz. Dodaj wanilię, skórkę i sok z cytryny, ubijaj aż się połączą.
- Dodawaj suche składniki, niewielką ilość na raz, aż do połączenia.
- Wlej ciasto do przygotowanej foremki, nie napełniaj jej powyżej 3/4 i piecz do suchego patyczka i aż ciasto zacznie odstawać lekko od boków foremki, 45 do 60 minut (około 35 minut w przypadku mini foremek).
- Ciasto możesz oczywiście polukrować lukrem z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.