Tarta z czerwonymi porzeczkami - elegancki letni przysmak z marcepanowym twistem
2021-07-22
łatwy
35 min
6
Tarta z czerwonymi porzeczkami wypełniona dodatkowo nadzieniem z migdałów to elegancki deser, idealne zakończenie uroczystego obiadu. Ale warto ją też przygotować bez specjalnej okazji - bo jest po prostu pyszna!
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- Nadzienie:
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 500 g porzeczek + 4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać jajko, cukier i wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części, 2 zawinąć w folię i wstawić do lodówki, podobnie zrobić z pozostałą 1/3 ciasta.
- Po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć formę do tarty (dno i boki) i nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki.
- Porzeczki umyć, odszypułkować i odsączyć na sicie.
- W misce wymieszać migdały, cukier i roztopione masło. Wysypać na ciasto, na to wyłożyć porzeczki zmieszane z 4 łyżkami cukru. Wierzch ozdobić paskami z pozostałego ciasta. Można posmarować je rozkłóconym jajkiem.
- Piec 50 minut w temperaturze 180ºC.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?