Tarta z czerwonymi porzeczkami - elegancki letni przysmak z marcepanowym twistem

Tarta z czerwonymi  porzeczkami - elegancki letni przysmak z marcepanowym twistem
Autor: Shutterstock Porzeczkowa tarta to idealne zakończenie letniego obiadu
łatwy
35 min
6

Tarta z czerwonymi porzeczkami wypełniona dodatkowo nadzieniem z migdałów to elegancki deser, idealne zakończenie uroczystego obiadu. Ale warto ją też przygotować bez specjalnej okazji - bo jest  po prostu pyszna!

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 500 g porzeczek + 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać jajko, cukier i wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części, 2 zawinąć w folię i wstawić do lodówki, podobnie zrobić z pozostałą 1/3 ciasta.
  • Po tym czasie większą częścią ciasta wyłożyć formę do tarty (dno i boki) i nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki.
  • Porzeczki umyć, odszypułkować i odsączyć na sicie.
  • W misce wymieszać migdały, cukier i roztopione masło. Wysypać na ciasto, na to wyłożyć porzeczki zmieszane z 4 łyżkami cukru. Wierzch ozdobić paskami z pozostałego ciasta. Można posmarować je rozkłóconym jajkiem.
  • Piec 50 minut w temperaturze 180ºC.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej