Rożki z ciasta francuskiego z nutellą - ciastka gotowe w 15 minut!
2021-11-24
łatwy
15 min
8
Maślane rożki z ciasta francuskiego rozpływające się w ustach smakiem czekolady to marzenie każdego łasucha. A przecież są tak łatwe do przygotowania. Gotowe płaty ciasta francuskiego kupicie w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy je tylko posmarować nutella lub innym kremem orzechowo-czekoladowym i do piekarnika! Oto przepis na deser w 15 minut!
Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach
SKŁADNIKI
- 375 g ciasta francuskiego
- 100 g kremu orzechowo-czekoladowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozłóż i wykrój z niego kwadraty.
- Każdy kwadrat posmaruj kremem typu Nutella, pozostawiając wolne około 1,5 cm brzegu.
- Wolne brzegi kwadratów posmarować za pomocą pędzla jajkiem rozmąconym z mlekiem.
- Kwadraty złożyć po przekątnej. Brzegi skleić ze sobą.
- Rożki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować rozmąconym jajkiem.
- Rożki wstawić do rozgrzanego piekarnika z funkcją pieczenia góra-dół. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać razem z dodatkową porcją kremu czekoladowo-orzechowego i filiżanką kawy.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.