Rożki z ciasta francuskiego z nutellą - ciastka gotowe w 15 minut!

Rożki z ciasta francuskiego z nutellą - ciastka gotowe w 15 minut!
Autor: Shutterstock.com Rożki z ciasta francuskiego z nutellą podane do czarnej kawy
łatwy
15 min
8

Maślane rożki z ciasta francuskiego rozpływające się w ustach smakiem czekolady to marzenie każdego łasucha. A przecież są tak łatwe do przygotowania. Gotowe płaty ciasta francuskiego kupicie w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy je tylko posmarować nutella lub innym kremem orzechowo-czekoladowym i do piekarnika! Oto przepis na deser w 15 minut! 

Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

SKŁADNIKI

  • 375 g ciasta francuskiego 
  • 100 g kremu orzechowo-czekoladowego
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozłóż i wykrój z niego kwadraty.
  • Każdy kwadrat posmaruj kremem typu Nutella, pozostawiając wolne około 1,5 cm brzegu.
  • Wolne brzegi kwadratów posmarować za pomocą pędzla jajkiem rozmąconym z mlekiem. 
  • Kwadraty złożyć po przekątnej. Brzegi skleić ze sobą. 
  • Rożki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować rozmąconym jajkiem.
  • Rożki wstawić do rozgrzanego piekarnika z funkcją pieczenia góra-dół. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać razem z dodatkową porcją kremu czekoladowo-orzechowego i filiżanką kawy. 
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej