Odwrócone ciasto rabarbarowe - pokochasz je od pierwszego kęsa

Odwrócone ciasto rabarbarowe - pokochasz je od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock To ciasto doskonale smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów.
łatwy
35 min
8

Odwrócone ciasto rabarbarowe jest  wilgotne, pachnące wanilią i owocami i pełne smaku. Na dodatek nietrudne do przygotowania. Polecamy na co dzień i od święta

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć na puszysty, jasny krem. Do cukru dodać skórkę cytrynową i rozetrzeć palcami, aż cukier zacznie pachnieć. Dodawać stopniowo do masła, cały czas ucierając.
  • Kiedy krem będzie jednolity, dodawać do jednym jajku, ucierając na najwyższych obrotach miksera, dodając następne kolejne, dopiero kiedy poprzednie dobrze połączy się z masłem.
  • Dodać ekstrakt waniliowy, później śmietanę i sok z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z solą i imbirem. Dodać w kilku partach do masy maślanej mieszając na najniższych obrotach miksera lub najlepiej gumową szpatułką.
  • Rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
  • 2 łyżki masła rozpuścić razem z cukrem brązowym i gotować 2 minuty.
  • Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać masło z cukrem brązowym.
  • Rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na dno tortownicy.
  • Tortownicę wypełnić ciastem maślano-cytrynowym. Piec godzinę i 15 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
  • Upieczone ciasto wyjąć i studzić w tortownicy przynajmniej 30 minut, po czym wyjąć odwracając tortownicę do góry dnem i zdejmując papier do pieczenia.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej