Odwrócone ciasto rabarbarowe - pokochasz je od pierwszego kęsa
2022-05-28

łatwy
35 min
8
Odwrócone ciasto rabarbarowe jest wilgotne, pachnące wanilią i owocami i pełne smaku. Na dodatek nietrudne do przygotowania. Polecamy na co dzień i od święta
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 650 g rabarbaru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć na puszysty, jasny krem. Do cukru dodać skórkę cytrynową i rozetrzeć palcami, aż cukier zacznie pachnieć. Dodawać stopniowo do masła, cały czas ucierając.
- Kiedy krem będzie jednolity, dodawać do jednym jajku, ucierając na najwyższych obrotach miksera, dodając następne kolejne, dopiero kiedy poprzednie dobrze połączy się z masłem.
- Dodać ekstrakt waniliowy, później śmietanę i sok z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z solą i imbirem. Dodać w kilku partach do masy maślanej mieszając na najniższych obrotach miksera lub najlepiej gumową szpatułką.
- Rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
- 2 łyżki masła rozpuścić razem z cukrem brązowym i gotować 2 minuty.
- Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać masło z cukrem brązowym.
- Rabarbar pokroić na kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na dno tortownicy.
- Tortownicę wypełnić ciastem maślano-cytrynowym. Piec godzinę i 15 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
- Upieczone ciasto wyjąć i studzić w tortownicy przynajmniej 30 minut, po czym wyjąć odwracając tortownicę do góry dnem i zdejmując papier do pieczenia.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?