Drożdżowe oponki z 2 składników: wystarczy mąka i olej do smażenia
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Oszczędne ciasto drożdżowe tylko z mąki i wody to sprytny sposób na wyczarowanie puszystych oponek. Jeszcze ciepłe oponki szybko znikają z talerzy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 10 g żywych drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.
- Mąkę przesiać i połączyć z rozczynionymi drożdżami. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 40 minut.
- Dłonie zwilżyć olejem. Następnie wyjąć ciasto z miski na stolnicę i podzielić na 8 kawałków.
- Z każdego kawałka ciasta utoczyć wałeczek i połączyć jego końce, aby utworzyć kółko.
- Oponki smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
- Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem!