Domowe ciasto CYNAMONKI bez zawijania: łatwy przepis na proszkowe ciasto bez drożdży

Domowe ciasto CYNAMONKI bez zawijania: łatwy przepis na proszkowe ciasto bez drożdży
Autor: Shutterstock.com Lukrowane ciasto domowe CYNAMONKI bez zawijania pokrojone na kwadraty
łatwy
30 min
8

Domowe ciasto CYNAMONKI to najłatwiejszy przepis na pyszne ciasto do porannej kawy. To proszkowe ciasto bez drożdży przygotowuje się dużo łatwiej niż tradycyjne drożdżowe bułeczki cynamonowe. Spróbujcie! Będziecie zachwyceni! 

SKŁADNIKI

  • NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka białego cukru pudru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanka (100 g) masła stopionego
  • NA CYNAMONOWE NADZIENIE:
  • ¾ szklanki (150 g) masła zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • NA LUKIER:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie CIASTA: Rozgrzej piekarnik do 180°C stopni. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia ciast o wymiarach 30 x 20 cm.
  • W dużej misce (lub misce miksera stojącego) połącz składniki na ciasto (z wyjątkiem roztopionego masła).
  • Podczas pracy miksera powoli dodawaj ½ szklanki roztopionego masła. Mieszaj do momentu połączenia (nadmierne mieszanie mąki w wypiekach może sprawić, że ciasto będzie twarde i gumowate).
  • Rozłóż ciasto równomiernie na blasze do pieczenia.
    Przygotowanie cynamonowego NADZIENIA: W małej misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, zmiękczone masło, brązowy cukier, mąkę i cynamon. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
  • Za pomocą łyżki rozłóż nadzienie cynamonowe na cieście małym porcjami. 
  • Teraz pora na artystyczne prace. Za pomocą noża wykonaj na cieście wirujące wzory z efektem marmuru. Przeciągaj nożem zarówno przez cynamonowe nadzienie, jak i ciasto. Chcemy trochę zamieszać nadzienie z ciastem. 
  • Piecz ciasto przez około 35-40 minut (w moim piekarniku trwało to około 40 minut), aż patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
  • Przygotowanie LUKRU: W małej misce wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Wylej lukier na ciepłe ciasto. Możesz też zrobić to za pomocą widelca, aby lukier skapywał nitkami. 
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej