Domowe ciasto CYNAMONKI bez zawijania: łatwy przepis na proszkowe ciasto bez drożdży
2022-03-17
łatwy
30 min
8
Domowe ciasto CYNAMONKI to najłatwiejszy przepis na pyszne ciasto do porannej kawy. To proszkowe ciasto bez drożdży przygotowuje się dużo łatwiej niż tradycyjne drożdżowe bułeczki cynamonowe. Spróbujcie! Będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI
- NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka białego cukru pudru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ szklanka (100 g) masła stopionego
- NA CYNAMONOWE NADZIENIE:
- ¾ szklanki (150 g) masła zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- NA LUKIER:
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie CIASTA: Rozgrzej piekarnik do 180°C stopni. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia ciast o wymiarach 30 x 20 cm.
- W dużej misce (lub misce miksera stojącego) połącz składniki na ciasto (z wyjątkiem roztopionego masła).
- Podczas pracy miksera powoli dodawaj ½ szklanki roztopionego masła. Mieszaj do momentu połączenia (nadmierne mieszanie mąki w wypiekach może sprawić, że ciasto będzie twarde i gumowate).
- Rozłóż ciasto równomiernie na blasze do pieczenia.
- Przygotowanie cynamonowego NADZIENIA: W małej misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, zmiękczone masło, brązowy cukier, mąkę i cynamon. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Za pomocą łyżki rozłóż nadzienie cynamonowe na cieście małym porcjami.
- Teraz pora na artystyczne prace. Za pomocą noża wykonaj na cieście wirujące wzory z efektem marmuru. Przeciągaj nożem zarówno przez cynamonowe nadzienie, jak i ciasto. Chcemy trochę zamieszać nadzienie z ciastem.
- Piecz ciasto przez około 35-40 minut (w moim piekarniku trwało to około 40 minut), aż patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
- Przygotowanie LUKRU: W małej misce wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Wylej lukier na ciepłe ciasto. Możesz też zrobić to za pomocą widelca, aby lukier skapywał nitkami.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.