Domowe ciasto CYNAMONKI bez zawijania: łatwy przepis na proszkowe ciasto bez drożdży

Domowe ciasto CYNAMONKI bez zawijania: łatwy przepis na proszkowe ciasto bez drożdży
Autor: Shutterstock.com Lukrowane ciasto domowe CYNAMONKI bez zawijania pokrojone na kwadraty
łatwy
30 min
8

Domowe ciasto CYNAMONKI to najłatwiejszy przepis na pyszne ciasto do porannej kawy. To proszkowe ciasto bez drożdży przygotowuje się dużo łatwiej niż tradycyjne drożdżowe bułeczki cynamonowe. Spróbujcie! Będziecie zachwyceni! 

Składniki

NA CIASTO:

3 szklanki mąki pszennej tortowej

1 szklanka białego cukru pudru

4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 ½ szklanki mleka

½ szklanka (100 g) masła stopionego

NA CYNAMONOWE NADZIENIE:

¾ szklanki (150 g) masła zmiękczonego, w temperaturze pokojowej

1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego

2 łyżki mąki

1 łyżka mielonego cynamonu

NA LUKIER:

2 szklanki cukru pudru

5 łyżek mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotowanie CIASTA: Rozgrzej piekarnik do 180°C stopni. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia ciast o wymiarach 30 x 20 cm.

W dużej misce (lub misce miksera stojącego) połącz składniki na ciasto (z wyjątkiem roztopionego masła).

Podczas pracy miksera powoli dodawaj ½ szklanki roztopionego masła. Mieszaj do momentu połączenia (nadmierne mieszanie mąki w wypiekach może sprawić, że ciasto będzie twarde i gumowate).

Rozłóż ciasto równomiernie na blasze do pieczenia.
Przygotowanie cynamonowego NADZIENIA: W małej misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, zmiękczone masło, brązowy cukier, mąkę i cynamon. Mieszaj, aż dobrze się połączą.

Za pomocą łyżki rozłóż nadzienie cynamonowe na cieście małym porcjami. 

Teraz pora na artystyczne prace. Za pomocą noża wykonaj na cieście wirujące wzory z efektem marmuru. Przeciągaj nożem zarówno przez cynamonowe nadzienie, jak i ciasto. Chcemy trochę zamieszać nadzienie z ciastem. 

Piecz ciasto przez około 35-40 minut (w moim piekarniku trwało to około 40 minut), aż patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.

Przygotowanie LUKRU: W małej misce wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Wylej lukier na ciepłe ciasto. Możesz też zrobić to za pomocą widelca, aby lukier skapywał nitkami. 

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej