Ciasto z ukrytym sercem: przepis na ciasto z niespodzianką
2021-03-31

średni
40 min
4
Zaskocz kogoś specjalnego tym ciastem z ukrytym sercem. Jest tak pyszne jak wygląda i o wiele łatwiejsze do zrobienia niż sobie wyobrażasz. Podajemy dobry przepis na ciasto z ukrytym sercem.
Można użyć innego koloru i wykrojnika o innym kształcie. Jeśli nie serce, to może motyl albo gwiazda.
SKŁADNIKI
- 2 x 200 g kostki do pieczenia Kasia
- 2 x 200 g cukru
- 2 x 4 jajka
- 2 x 300 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 x 100ml mleka
- Czerwony barwnik spożywczy
- 200g czekolady na polewę (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę.
- Utrzeć na gładką masę 200 g margaryny Kasi i 200 g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
- W osobnej misce wymieszać 300 mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.
- Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacząć od niewielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru).
- Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok.. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
- Przełożyć ciasto na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
- Przygotować masę po raz drugi. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
- Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.