Ciasto z bazylią i białą czekoladą w polewie jogurtowej: przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ciasto z bazylią może zrobić każdy. To pyszny i zdrowy deser, który będzie smakował dorosłym i dzieciom. Wbrew pozorom nie ma ziołowego smaku, ale za to charakteryzuje się pięknym, zielonym kolorem. Sprawdź, jak przygotować ten oryginalny wypiek. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 120 ml mleka
- 100 g masła
- tabliczka białej czekolady
- 120 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- doniczka bazylii
- 1 jajko
- POLEWA JOGURTOWA:
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Do rondla wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki.
- Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.
- Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, sól, całość wymieszać.
- Do kielicha blendera wsypać liście bazylii, wlać przestudzoną masę z rondla (może być ciepła), zmiksować na jednolitą masę.
- Następnie dodać jajko i zmiksować. Zieloną masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką na masę bez grudek.
- Masę wylać na blachę. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
- Polewa: roztopić białą czekoladę, dodać jogurt i wymieszać. Polać tym ciasto i udekorować listkami bazylii i uprażonymi orzechami.
- Podawać polane polewą i udekorowane listkami bazylii.