Ciasto dyniowo-czekoladowe - zrobisz je w kilkanaście minut
2022-11-24
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Ciasto dyniowo-czekoladowe robi się bardzo szybko, zwłaszcza gdy użyjesz gotowego puree z dyni - z własnych zapasów lub z supermarketu (niektóre z nich wprowadziły puree do swojej oferty, znajdziecie je na stoiskach z warzywami). Nie potrzebujesz do tego nawet miksera. Ciasto pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealne na podwieczorek w jesienny dzień.
SKŁADNIKI
- 415 g mąki pszennej
- 150 g cukru białego
- 200 g brązowego cukru
- 2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 500 ml puree z dyni
- 250 ml (1 szklanka) maślanki lub kefiru
- 2 duże jajka
- 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 60 g kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W większym naczyniu umieścić: puree z dyni, 3/4 szklanki maślanki, oba cukry, jajka i olej. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników (nie ubijać).
- Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać pozostałą maślankę i przesiać kakao, wymieszać do połączenia.
- Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
- Do formy, na zmianę, wykładać porcje ciasta dyniowego i czekoladowego, następnie w cieście przeciągnąć patyczkiem, by w upieczonej babce powstał efekt marmurka.
- Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 – 75 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta dyniowe