Ciasto dyniowo-czekoladowe - zrobisz je w kilkanaście minut

Ciasto dyniowo-czekoladowe - zrobisz je w kilkanaście minut
Autor: Shutterstock Ciasto dyniowo-czekoladowe jest bardzo łatwe do przygotowania
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasto dyniowo-czekoladowe robi się bardzo szybko, zwłaszcza gdy użyjesz gotowego puree z dyni -  z własnych zapasów lub z supermarketu (niektóre z nich wprowadziły puree do swojej oferty, znajdziecie je na stoiskach z warzywami).  Nie potrzebujesz do tego  nawet miksera. Ciasto pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealne na podwieczorek w jesienny dzień.

SKŁADNIKI

  • 415 g mąki pszennej
  • 150 g cukru białego
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 500 ml puree z dyni
  • 250 ml (1 szklanka) maślanki lub kefiru
  • 2 duże jajka
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 60 g kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W większym naczyniu umieścić: puree z dyni, 3/4 szklanki maślanki, oba cukry, jajka i olej. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników (nie ubijać).
  • Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać pozostałą maślankę i przesiać kakao, wymieszać do połączenia.
  • Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
  • Do formy, na zmianę, wykładać porcje ciasta dyniowego i czekoladowego, następnie w cieście przeciągnąć patyczkiem, by w upieczonej babce powstał efekt marmurka.
  • Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 – 75 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta dyniowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej