Ciasto cytrynowe na twarożku: wilgotne, słodkie, pyszne
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ciasto cytrynowe na twarożku to bardzo prosty przepis na doskonały deser dla rodziny. Wilgotne, puszyste, pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku skradnie wasze serca.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 250 g sera śmietankowego
- 1 łyżeczka sody
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
- lukier: 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem do puszystej masy. Dodaj po 1 łyżce serka śmietankowego i ucieraj, aż do wyczerpania składnika.
- Następnie dodawaj po 1 jajku i ucieraj. Dodaj sok z cytryny i połowę skórki.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednorodne ciasto.
- Ciasto przelej do posmarowanej masłem formy.
- Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy, polać lukrem i posypać skórką cytrynową.