Ciasto cytrynowe - lekkie i pachnące
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pyszna alternatywą dla drożdżowej babki lub mazurka jest ciasto cytrynowe. Orzeźwia nie tylko smakiem, ale i zapachem. Jest soczyste i niezwykle smaczne. Podajemy dobry przepis.
Rada: Aby ciasto zyskało na aromacie i smaku, możesz dodać do niego łyżkę likieru limoncello.
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 3 jajka
- pół szklanki cukru kryształu
- cytryna
- szczypta soli
- pół szklanki cukru pudru
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuść w rondelku, przestudź. Zmiksuj z cukrem kryształem, żółtkami i skórką otartą z połówki cytryny.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Sok wyciśnięty z całej cytryny dolej do masy maślano-cukrowo-żółtkowej. Dodaj przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość mikserem lub utrzyj w makutrze.
- Na koniec delikatnie wmieszaj pianę ubitą z białek.
- Przygotuj podłużną foremkę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 45-50 minut.
- Upieczone ciasto cytrynowe posyp cukrem pudrem lub ozdób lukrem z dodatkiem soku cytrynowego.