Zachęcające bakłażany ze śmietanką

Zachęcające bakłażany ze śmietanką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

To potrawa inspirowana słynnym imam bayildi, czyli omdlałym imamem. Omdlałym oczywiście z rozkoszy po skosztowaniu potrawy z bakłażanów i śmietanki. Uwaga! To potrawa, która rozkłada na łopatki.

Składniki

  • 2 nieduże bakłażany

  • 1 cebula

  • 2 małe pomidory

  • 1 łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki i cukru

  • sól, pieprz

  • odrobina chili

  • małe opakowanie śmietanki 30%

  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany natnij delikatnie w kilku miejscach i wstaw na ok. 20 min do nagrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika.

  • Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, przekrój wzdłuż i małą łyżeczką wybierz nieco miąższu, ale tak by nie uszkodzić skórek. Wybrany miąższ pokrój w kosteczkę.

  • Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie, następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę pomidory. Podduś, a następnie dodaj pokrojone bakłażany.

  • Następnie dodaj przyprawy i połowę śmietany. Duś na małym ogniu 15 min.

  • Powstałym sosem wypełnij wydrążone bakłażany, polej je chłodną śmietanką i udekoruj.

Przepis pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Ocena: 0