Pokrzepiające tosty francuskie z morelami w miodzie

Pokrzepiające tosty francuskie z morelami w miodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

To propozycja dla tych, których walentynkowa randka niespodziewanie okaże się kolacją ze śniadaniem. Kilka kromek pieczywa może szybo zamienić się w poemat na talerzu.

Składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego

  • 2 jajka

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżeczkę cukru pudru

  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżki masła

  • 2 morele

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka wpij do naczynia i roztrzep je dokładnie widelcem, a następnie dodaj mleko, wanilię i cukier puder.

  • Kromki pieczywa zanurzaj w masie jajecznej i usmaż na rozgrzanym maśle na złoto z obu stron.

  • Zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Morele przekrój na pół i usuń pestki. Miód rozgrzej na patelni i połóż na nim morele skórką do góry na kilka chwil.

  • Tosty podawaj z rozprażonymi na miodzie morelami.

Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Ocena: 0