Chipsy z jabłek - jak zrobić?

chipsy-z-jablek-wyprobuj-dobry-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zdrowa, owocowa przekąska.
łatwy
20 min
4

Zamiast chrupać tradycyjne chipsy spróbuj chipsów z jabłek. Będą z pewnością zdrowsze, bo są pozbawione tłuszczu i soli, a równie smakowite. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • jabłka
  • cynamon w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą wykrawaczki do jabłek.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć plastry jabłka pojedynczo jeden przy drugim. Posypać cynamonem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. C z funkcją termoobiegu, na ok. 2,5 godziny. Po 60 minutach przełożyć plastry na drugą stronę.
  • Wyjąć, wystudzić i schować do szczelnie zamkniętego pojemnika, żeby nie zmiękły. Przechowywać w suchym miejscu, gdyż chipsy szybko chłoną wilgoć z otoczenia i przestają być chrupiące.
Marta Balko
więcej