Chipsy z jabłek - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zamiast chrupać tradycyjne chipsy spróbuj chipsów z jabłek. Będą z pewnością zdrowsze, bo są pozbawione tłuszczu i soli, a równie smakowite. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- jabłka
- cynamon w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą wykrawaczki do jabłek.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć plastry jabłka pojedynczo jeden przy drugim. Posypać cynamonem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. C z funkcją termoobiegu, na ok. 2,5 godziny. Po 60 minutach przełożyć plastry na drugą stronę.
- Wyjąć, wystudzić i schować do szczelnie zamkniętego pojemnika, żeby nie zmiękły. Przechowywać w suchym miejscu, gdyż chipsy szybko chłoną wilgoć z otoczenia i przestają być chrupiące.