Syrop z agawy: jakie ma właściwości?
Syrop z agawy, określany też jako sok albo nektar to środek słodzący produkowany w Meksyku. Używany jest najczęściej jako jeden z zamienników cukru. Sprawdź jakie ma właściwości.
Spis treści
Jaki smak ma syrop z agawy?
Syrop z agawy ma smak zbliżony do rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego. Jest nawet trzykrotnie słodszy od cukru, ale ma dużo mniejszy indeks glikemiczny. W kuchni stosujemy go jako dodatek do drinków i wypieków, np. jako polewę do naleśników i deserów.
Z czego składa się syrop z agawy?
Syrop z agawy składa się głównie z fruktozy oraz glukozy. Fruktozy jest w nim najwięcej - nawet do 90 proc. Stosunek glukozy do fruktozy jest różny u różnych producentów syropu. Zawiera również pewne ilości składników mineralnych jak żelazo, wapń, magnez, potas, które mają wpływ na jego kolor, ale nie jest ich zbyt dużo.
Według dietetyków syrop z agawy nie jest zbyt zdrowy, bo duża zawartość fruktozy w diecie prowadzi do otyłości brzusznej, może też uszkodzić wątrobę. Jeśli chcemy zastąpić cukier, sięgnijmy raczej po stewię czy ksylitol.