Wino na Wielkanoc - jakie wino podać do świątecznych przysmaków?
Wielkanoc to przede wszystkim wspólnie spędzone chwile w rodzinnym gronie przy tradycyjnych oraz ulubionych daniach. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw warto podać do nich wina, które uwydatnią ich smak. Oto kilka wskazówek, jakie wina podać na świąteczny stół by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy świątecznym stole.
Wino musujące
Wina musujące to świetny aperitif przed uroczystym obiadem, czy kolacją. Szampan, cava, czy prosseco dobrze komponują się z niemal wszystkimi, tradycyjnym potrawami. Wersja brut będzie bezpieczna, ponieważ zazwyczaj nie jest ani bardzo wytrawna, ani słodka. - Prawdziwie świątecznym winem wysokiej jakości będzie oryginalny szampan, który zachwyci jakością. Dobrym wyborem będzie również cava, która jest również wytwarzana metodami naturalnymi - podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.
Wina klasyczne, które zachwycą gości
Podczas rodzinnych spotkań najlepiej sprawdzają się wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Wśród białych takie warunki spełniają chardonnay, sauvignon blanc i lekko słodki riesling, a wśród czerwonych pinot noir i lub sangiovese. Warte uwagi są również wina polskie. Tu na szczególną uwagę zasługują te ze szczepu solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów Polski. Zwykle są to wina lekkie, o średnio intensywnych owocowych aromatach.
Wielkanoc to także wspaniała okazja, by do babek i serników podać wino deserowe. Tu warto pamiętać (nie tylko od święta), że obowiązuje zasada, by wino było co najmniej tak słodkie jak deser. - Rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem mają jedną dużą wadę – są tylko teorią. Tak jak w wielu innych dziedzinach życia najbardziej wartościowa okazuje się praktyka. Próbujmy różnych połączeń w miarę możliwości.
Nie ograniczajmy się do standardowych biało-białych czy słodko-słodkich par. Sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak, a co za tym idzie faworyzować inny styl wina. Dobrze mieć w zasięgu ręki różne trunki – od musującego, przez aromatyczne białe, lekko słodkie, cięższe czerwone i wino deserowe. Dzięki temu będziemy mogli znaleźć partnera dla większości wielkanocnych przysmaków – poleca Jan Czyż.
Przydatne schematy
Jeśli zależy nam, by zaplanować wszystko „od A do Z” to przyda się kilka wskazówek dotyczących bardziej popularnych, świątecznych składników:
przystawki dobrze komponują się z cięższym winem białym jak chardonnay lub verdicchio;
aromatyczny muskat czy riesling spätlese pasuje do pasztetów;
biała kiełbasa powinna dobrze smakować w towarzystwie delikatnych win czerwonych jak pinot noir czy subtelne dolcetto;
do pieczonej jagnięciny podajmy bordeaux lub starzone cabernety z Chile i Argentyny;
Jak podawać wino?
Świąteczny stół wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego warto zadbać również o odpowiednie kieliszki do wina. Nie trzeba jednak od razu kupować kilku typów szkła polecanych do danego typu wina. Wystarczy jeden rodzaj ze średniej lub wyższej półki cenowej z cienkiego szkła i szeroką czaszą, ponieważ właściwie każde wino potrzebuje nieco miejsca, aby uwolnić swoje aromaty. Kieliszek wina powinniśmy trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. W ten sposób nie będziemy go podgrzewać dłonią.
Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino do kieliszka nie dotykać butelką do szkła. - Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją. Takie napowietrzanie zazwyczaj wzmacnia aromaty i sprawia, że lepiej smakują. Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub winach deserowych. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania – podsumowuje Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane.