Święto Tibilisi w Warszawie - poznaj smaki Gruzji

2019-10-18 12:22

Wszystkich miłośników dobrego jedzenia i gruzińskiej kultury zapraszamy na Święto Tibilisi, które odbędzie się 26 października od godz. 12.00 na terenie restauracji Leo’s Marani przy ul. Marszałkowskiej 85 w Warszawie. Współorganizatorem wydarzenia jest Ambasada Gruzji w Warszawie.

Święto Tibilisi
Autor: Materiały Prasowe Leo's Marani Święto Tibilisi w Warszawie będzie obchodzone 26 października.

W październiku stolica Gruzji celebruje doroczne Święto Urodzaju. Dzielnica Starego Tibilisi rozbrzmiewa tradycyjną muzyką i wypełnia się stoiskami z pysznymi, tradycyjnymi potrawami, słodyczami oraz ludowym rękodziełem. Dodatkową atrakcją są występy zespołów ludowych. W tym roku to święto będzie również obchodzone w Warszawie.

Święto Tibilisi w sercu Warszawy

W ostatnią sobotę października restauracja Leo’s Marani przy współpracy z Ambasadą Gruzji i gruzińską organizacją Qartuli Gvavebi, organizuje Święto Tibilisi. Na zaproszenie organizatorów do Polski przylecą m.in. artyści gruzińskiej estrady i projektanci mody. Tego dnia przed restauracją staną również stoiska z tradycyjnymi potrawami, słodkościami i rękodziełem. Wielbiciele gruzińskiej kultury i kuchni będą mogli zarówno zaopatrzyć się w ichniejsze specjały jak również wziąć udział w warsztatach kulinarnych i nauczyć się gotować pierożki chinkali, piec placki chaczapuri i przygotowywać słodkie czurczele, a wieczorem zasiąść do prawdziwej, gruzińskiej uczty.

Uczta dla ciała i duszy

Jarmark produktów gruzińskich wystartuje w samo południe, zaś warsztaty kulinarne odbędą się godz. 14.00. Natomiast o godz. 19.00 rozpocznie się prawdziwa gruzińska uczta połączona z pokazami gruzińskich projektantów mody. Wieczór uświetni występ gruzińskiej gwiazdy estrady Salome Mirianashvili. Z Okazji Święta Tibilisi Levan Dumbowski, szef kuchni Leo’s Marani przygotował również specjalne menu, m.in.: jagnięcina duszona w pomidorach, szaszłyki z żeberek jagnięcych, a także wypiekane na miejscu chaczapuri i słodkości. W tak wyjątkowy wieczór nie może oczywiście zabraknąć „Madam Bovar” - autorskiego dania szefa Levana Dumbowskiego, które jest słynne w całej Gruzji.

- Moim marzeniem jest, by tego dnia stworzyć namiastkę Gruzji w centrum Warszawy. Mam nadzieję, że to będzie dla wszystkich wspaniały i niezapomniany dzień - mówi Levan Dumbowski. - Chciałbym, by takie wydarzenia weszły na stałe do kalendarza warszawskich imprez – dodaje.

Program wydarzenia

12.00 – 16.00 - jarmark produktów gruzińskich14.00 – 17.00 - warsztaty kulinarne z przygotowywania chinkali, chaczapuri i czurczeli 19.00 – 23.00 - uczta gruzińska, pokazy mody, występ Salome Mirianashvili.

W tym dniu obowiązuje specjalna karta menu. Więcej informacji pod nr tel. restauracji: 22 579 44 42.