Steak House Evil - nowość na kulinarnej mapie Warszawy x 2 [Jemy i Komentujemy]

2018-07-19 14:32

Steak House Evil pojawił się na kulinarnej mapie Warszawy w czerwcu. Evil, znajdujący  się u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, to restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny. Ale nie tylko, bo tutaj można też zjeść prawdziwy stek ze strusia! Lokal w Warszawie to trzeci lokal marki Evil, pozostałe działają w Szczecinie i Poznaniu. 

Steak House Evil  - nowość na kulinarnej mapie Warszawy x 2 [Jemy i Komentujemy]
Autor: Shutterstock Steak ze strusia ma wyśmienity  smak i jest  bardzo zdrowy.

Menu Evila jest nieskomplikowane i piekielnie kuszące. Znajdziemy w nim steki z polskiego mięsa, m.in. zw ołowiny  Hereford Red Angus i Black Angus. Zjemy rostbef, rib eye, polędwicę czy króla steków - legendarnego t-bona. I to nie koniec! W menu są także inne dania dla mięsożerców: tatar wołowy, grillowane kiełbaski chorizo, żebra wołowe, tuńczyk czy chilli con carne. Dzięki odkrytej kuchni każdy może zobaczyć, jak przygotowywany jest jego stek.

- Od dawna docierały do mnie sygnały, że Evil powinien się otworzyć także w stolicy. Postanowiłem posłuchać! Nasze mega steki powstają z długo sezonowanego polskiego mięsa. Mięso podawane jest na gorącym kamieniu! Rozgrzewamy go do bardzo wysokiej temperatury i przynosimy do stołu razem z zamówieniem. Podajemy steki o średnim wysmażeniu, ale u nas Klient ma możliwość samodzielnego dodatkowego dosmażenia mięsa za pomocą rozgrzanego kamienia. Kamień wulkaniczny długo utrzymuje ciepło dzięki czemu mięso jest niezwykle soczyste aż do ostatniego kęsa! – opowiada Piotr „Timi” Piotrowski, właściciel i szef kuchni Evil.

Evil jako jedyna restauracja w Warszawie proponuje ekskluzywne mięso strusia w bardzo dobrym wydaniu. Mięso strusie nazywane jest mięsem XXI wieku. Cenione jest za walory smakowe, zdrowotne oraz za naturalny sposób hodowli. Jest polecane przez dietetyków i specjalistów od żywienia, bo nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów. Mięso strusie należy do najlepszych jakościowo mięs pojawiających się na naszych stołach.

- Zmieniamy kulinarne przyzwyczajenia Polaków. Wielu zadowolonych gości jest dowodem na to, że robimy to z sukcesem. Dla całej evilowej ekipy ważne jest samopoczucie gości, dlatego stawiamy na indywidualne podejście do każdej osoby. Nasi goście czują się u nas swobodnie i pomimo, że otwarcie było niedawno to często wracają, mamy już stałe grono sympatyków. Sama restauracja jest dobra na każdą okazję, od zwykłego lunchu po świętowanie ze swoimi najbliższymi. – dodaje Piotrowski.

Stek ze strusia - tylko w Evil

Evil to pierwsza restauracja w Warszawie podajaca steki ze strusia. Warto ich spróbować nie tylko dlatego, że mięso ze strusia jest tak zdrowe, ale przede wszystkim, dlatego, że steki ze strusia w Evil są naprawdę pyszne. Medium rare, czyli średnio wysmażone, doskonale doprawione i otoczone  pysznymi,  klasycznymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, kukurydza i papryka. Mięso strusia w steku ma teksturę i kolor zbliżone do wołowiny, ale jest  bardziej  miękkie, pozbawione żyłek i tłuszczowych przerostów. Mimo tego  absolutnie nie jest suche, ma dość wyrazisty smak - aczkolwiek delikatniejszy niż mięso wołowe. Po prostu palce lizać. Steki ze strusia porównywaliśmy z klasycznymi  stekami wołowymi rib eye, również doskonale przygotowanymi. Jednak steki ze strusia podbiły podniebienia większości  biesiadników, w tym i nasze!