Sprzedaje lody o smaku świerszczy. „Mam klientów, którzy codziennie przychodzą po gałkę świerszczowych”

2023-03-06 11:05

Thomas Micolino - właściciel lodziarni Rino w Rothenburgu lubi kulinarne eksperymenty. Nie raz już zaskakiwał swoich gości niekonwencjonalną ofertą. Tym razem również wyszedł naprzeciw panującym trendom i po wprowadzeniu przez KE rozporządzenia zezwalającego na sprzedaż produktów ze świerszcza domowego przygotował lody świerszczowe.

Lody świerszczowe
Autor: Shutterstock Pomysłowy właściciel lodziarni przygotował recepturę lodów świerszczowych.

Truskawka, czekolada i... wątróbka

Przedsiębiorczy Niemiec często eksperymentuje tworząc nowe smaki lodów do swojej lodziarni. Oczywiście w ofercie ma standardowe, lubiane przez wszystkich smaki mroźnego deseru. W jego ladzie pysznią się schłodzone, kremowe góry: truskawkowe, czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe. Ale na tym się nie kończy. Młody właściciel regularnie zaskakuje swoich klientów niekonwencjonalnymi recepturami. Proponował już im między innymi lody o smaku wątróbki i gorgonzoli. Dużą atrakcją menu były również lody z płatkami złota.

Lody świerszczowe

Thomas nie ustaje w poszukiwaniach nowych smaków. Po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską mąki ze świerszcza domowego, wykorzystał i ten kontrowersyjny trend. Z tejże mąki, śmietanki, miodu oraz wanilii powstały lody. Dla podkręcenia atmosfery lodowe gałki są dodatkowo posypane suszonymi świerszczami. Wyrób jest podobno bardzo smaczny i nie brakuje klientów, którzy regularnie zamawiają ten właśnie smak, a wręcz przychodzą codziennie do lodziarni po gałkę tego przysmaku.

Właściciel lokalu przyznaje, że wielu klientów jest zaciekawionych tą niezwykłą ofertą, ale sporo osób propozycja spróbowania lodów świerszczowych zniesmacza. Są i tacy, którzy widząc te dziwne lody robią się nerwowi. A Wy jak bycie zareagowali na taka ofertę? Team #próbuję czy team #nigdywżyciu?

W Nowym Targu robią lody z owczego mleka