Salony Agata przekonują do idei niemarnowania

2019-10-01 14:44

Marka Agata podąża za trendami, sama je wyznacza i inspiruje do zmian. Jednak troska o środowisko to coś znacznie więcej niż chwilowy trend czy przemijająca moda. Posiadanie własnego stylu łączy się nie tylko z tym, jak wyglądamy i jak mieszkamy, ale też – jakie postawy reprezentujemy.

Salony Agata przekonują do idei niemarnowania
Autor: Materiały prasowe Salony Agata Warsztaty poprowadziła Jagna Niedzielska

Dlatego marce bliska jest idea „Zero Waste”, rozumiana zarówno w kontekście niemarnowania jedzenia, jak i niemarnowania przestrzeni podczas planowania i urządzania wnętrz, szczególnie kuchni. Salony Agata chcą edukować i inspirować do pozytywnych zmian w życiu. Idea „Zero Waste” przyświeca nowemu projektowi marki: „Salony Agata od kuchni”.

„Zero Waste” – czyli doskonały sposób na życie

Trend „Zero Waste” od dłuższego czasu spotyka się ze sporym zainteresowaniem – głównie dzięki zwróceniu się społeczeństwa w kierunku idei minimalizmu, a także myśleniu o ekologii czy etyce. Zgodnie z tak przyjętym stylem życia, nawet małe kroki wprowadzane przez nas w zaciszu własnego domu mogą prowadzić do dużych zmian.

– „Zero waste”, czyli minimalizowanie strat – dla mnie to styl życia, zgodnie z którym staram się generować jak najmniej odpadów, tym samym nie zanieczyszczając środowiska. W swojej kuchni ciągle szukam rozwiązań, które pozytywnie wpływają na środowisko, nasz portfel i dobry smak, i staram się dzielić tą wiedzą  – komentuje Jagna Niedzielska, szef kuchni i doradca kulinarny.

Koncepcja „Zero Waste” to nie tylko mniej wyrzuconych artykułów spożywczych – w Salonach Agata trend ten przybrał nowe oblicze i przejawia się również w braku marnowania przestrzeni. To dlatego marka nawiązała współpracę z Jagną Niedzielską, która opracowała przepisy w duchu „Zero Waste” inspirowane… stylami aranżacyjnymi kuchni.

Zero – zmarnowanej przestrzeni w kuchni

Umiejętne zagospodarowanie kuchni jest kluczem do stworzenia miejsca funkcjonalnego, praktycznego i estetycznego. System modułowych mebli kuchennych Qubik z bezpłatnym, 15-letnim okresem gwarancji jest odpowiedzią na potrzeby Polaków związane z optymalnym zaplanowaniem przestrzeni zwanej „sercem domu”.

- Salony Agata umożliwiają zaprojektowanie kuchni w najlepszej możliwej konfiguracji, przy wykorzystaniu elementów o różnych wymiarach, mechanizmach otwierania, układach półek i szuflad - komentuje Jakub Madej, ekspert ds. mebli kuchennych salonów Agata.

Oferta marki uwzględnia bardzo rozwinięty typoszereg szafek wiszących i stojących, które umożliwiają niemal idealne dopasowanie mebli do każdej przestrzeni. Klienci mogą wybierać spośród różnych wysokości dolnej zabudowy – od 85 do 91 cm – dostosowanej do potrzeb użytkownika. 25 kolorów frontów daje możliwość wyboru oryginalnych, nowoczesnych lub bardziej klasycznych aranżacji. Blaty występują natomiast w 18 odcieniach, takich jak np. beton, marmur, czy drewno. Do wyboru jest również 48 uchwytów, które potrafią w zaskakujący i prosty sposób odmienić wnętrze.

Wspomnianej oszczędności miejsca w kuchni służą też rozmaite akcesoria do segregacji, a także nowoczesne technologie, takie jak wysuwane szafki cargo, systemy szafek narożnych czy wielofunkcyjne kosze do segregacji odpadów i organizery do szuflad.

- Aż 70% polskich kuchni to pomieszczenia zamknięte o powierzchni do 9 m2. Są one często głównym miejsce spotkań rodziny, dlatego tak ważne jest ich rozsądne zagospodarowanie. Mnogość różnych układów, a także szeroki wybór stylów aranżacyjnych w Salonach Agata sprawią, że kuchnia będzie nie tylko funkcjonalna, lecz również atrakcyjna wizualnie – dodaje Madej.

Gotowanie-niemarnowanie

Jak wskazują badania FAO, Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, na całym świecie do śmietnika trafia 1,3 miliarda ton żywności. Tyle wystarczyłoby, żeby nakarmić 3 miliardy ludzi. Każdy z nas codziennie przyczynia się do produkcji tych odpadów, dlatego warto zwrócić uwagę na to, ile resztek trafia każdego dnia do śmietnika we własnym gospodarstwie domowym, a następnie podjąć działania mające na celu zminimalizowanie tej liczby.

Podczas eventu inaugurującego projekt „Salony Agata od kuchni” uczestnicy spotkania mieli możliwość wspólnego gotowania zrównoważonych posiłków i dyskusji na temat sposobów na niemarnowanie żywności i przestrzeni w codziennym życiu.