Przepisy na wielkanocne dania obiadowe
Pieczeń to tradycyjne danie na wielkanocny obiad. Szczególnie pieczeń wieprzowa. Aromatyczny schab nadziewany śliwką, soczysta karkówka, czy potężna szynka to idealna potrawa świąteczna. A może okazały kurczak, rumiana kaczka lub soczysta indyczka? Zobacz przepisy na świąteczne pieczyste na uroczysty obiad wielkanocny i wybierz najlepszy dla siebie!
Pięć wskazówek jak piec mięso
Szykując wielkanocny obiad stosujcie się do poniższych zasad, a zawsze będziecie zachwyceni pieczystym na uroczyste danie obiadowe:
- Mięso na pieczeń musi być świeże i sporych rozmiarów. Mięsa poniżej wagi 1 kg nie warto piec, za bardzo się przesuszy.
- Mięso koniecznie zamarynujcie wcześniej. Marynata pozwala zachować soki wewnątrz pieczeni.
- Przed właściwym pieczeniem mięso zrumień na patelni lub na pierwsze 15 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C.
- Mięso pieczemy w temperaturze od 160°C do 180°C. W niższej temperaturze mięso pieczemy dłużej, w wyższej oczywiście krócej.
- Upieczone mięso powinno odpocząć od 15 do 30 minut. Dopiero po upływie tego czasu można go kroić.
Jeśli potrzebujecie więcej wskazówek, koniecznie przeczytajcie: Jak piec mięso, żeby zawsze było miękkie i soczyste?
Jak długo piec mięso?
Zakłada się, że 1 kg mięsa piecze się około 1 godziny w temperaturze 180°C. Na każdy dodatkowy kilogram trzeba doliczyć godzinę czasu. Im większa pieczeń, tym niższa powinna być temperatura i dłuższy czas pieczenia. Przy pieczystym powyżej 2 kg mięso pieczemy w 160°C przeznaczając na każdy kilogram 1,5 godziny.
Przykładowy czas pieczenia niektórych mięs w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra-dół lub termoobiegiem to:
- tuszka kurczaka 1,5 kg – 90-100 min
- udka kurczaka – 50 min
- skrzydełka kurczaka – 30 min
- pierś z kurczaka – 25-30 min
- schab w całości 1 kg – 60 min
- karkówka w całości 1,5 kg – 90 min
- kaczka w całości 2 kg – 30 min w temp. 230°C, następnie 2 godziny w temp. 180°C
- gęś w całości 4-5 kg – 4-5 godzin
Jaka powinna być wewnętrzna temperatura mięsa?
Przygotowując pieczyste warto korzystać z termometru do pieczenia. Taki specjalny termomert zaopatrzony w ostrą sondę bez trudu kupicie w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego w cenie od 20 zł do 120 zł. W sondy do mierzenia temperatury wewnątrz mięsa wypsoażone są również niektóre luksusowe piekarniki.
Mięso jest upieczone wtedy, gdy temperatura wewntrz najgrubszego mięśnia osiągnie ponad 70°C. Dla wieprzowiny granicą jest 71°C. Dla drobiu temperatura graniczna wynosi 75°C.