Przepisy na wielkanocne dania obiadowe

2022-04-14 8:27

Pieczeń to tradycyjne danie na wielkanocny obiad. Szczególnie pieczeń wieprzowa. Aromatyczny schab nadziewany śliwką, soczysta karkówka, czy potężna szynka to idealna potrawa świąteczna. A może okazały kurczak, rumiana kaczka lub soczysta indyczka? Zobacz przepisy na świąteczne pieczyste na uroczysty obiad wielkanocny i wybierz najlepszy dla siebie!

Przepisy na wielkanocne dania obiadowe
Autor: Shutterstock.com Podczas pieczenia mięsa warto korzystać z termometru
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?

Pięć wskazówek jak piec mięso

Szykując wielkanocny obiad stosujcie się do poniższych zasad, a zawsze będziecie zachwyceni pieczystym na uroczyste danie obiadowe:

  1. Mięso na pieczeń musi być świeże i sporych rozmiarów. Mięsa poniżej wagi 1 kg nie warto piec, za bardzo się przesuszy.
  2. Mięso koniecznie zamarynujcie wcześniej. Marynata pozwala zachować soki wewnątrz pieczeni.
  3. Przed właściwym pieczeniem mięso zrumień na patelni lub na pierwsze 15 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. 
  4. Mięso pieczemy w temperaturze od 160°C do 180°C. W niższej temperaturze mięso pieczemy dłużej, w wyższej oczywiście krócej. 
  5. Upieczone mięso powinno odpocząć od 15 do 30 minut. Dopiero po upływie tego czasu można go kroić. 

Jeśli potrzebujecie więcej wskazówek, koniecznie przeczytajcie: Jak piec mięso, żeby zawsze było miękkie i soczyste?

Jak długo piec mięso?

Zakłada się, że 1 kg mięsa piecze się około 1 godziny w temperaturze 180°C. Na każdy dodatkowy kilogram trzeba doliczyć godzinę czasu. Im większa pieczeń, tym niższa powinna być temperatura i dłuższy czas pieczenia. Przy pieczystym powyżej 2 kg mięso pieczemy w 160°C przeznaczając na każdy kilogram 1,5 godziny. 

Przykładowy czas pieczenia niektórych mięs w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra-dół lub termoobiegiem to:

  • tuszka kurczaka 1,5 kg – 90-100 min
  • udka kurczaka – 50 min
  • skrzydełka kurczaka – 30 min
  • pierś z kurczaka – 25-30 min
  • schab w całości 1 kg – 60 min
  • karkówka w całości 1,5 kg – 90 min
  • kaczka w całości 2 kg – 30 min w temp. 230°C, następnie 2 godziny w temp. 180°C
  • gęś w całości 4-5 kg – 4-5 godzin

Jaka powinna być wewnętrzna temperatura mięsa?

Przygotowując pieczyste warto korzystać z termometru do pieczenia. Taki specjalny termomert zaopatrzony w ostrą sondę bez trudu kupicie w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego w cenie od 20 zł do 120 zł. W sondy do mierzenia temperatury wewnątrz mięsa wypsoażone są również niektóre luksusowe piekarniki. 

Mięso jest upieczone wtedy, gdy temperatura wewntrz najgrubszego mięśnia osiągnie ponad 70°C. Dla wieprzowiny granicą jest 71°C. Dla drobiu temperatura graniczna wynosi 75°C. 

Zobacz GALERIĘ: Przepisy na wielkanocne dania obiadowe