Najdziwniejsze alkohole na świecie - wypilibyście whisky z moczu lub wino z mewy?
Podobno alkohol można zrobić ze wszystkiego, ale niektóre napoje wyskokowe powstają z naprawdę niezwykłych składników. Niekiedy to efekt pomysłów chemików - jak whisky z moczu diabetyków, a niekiedy konieczność, jak innuickie wino z mew.
Dziwne alkohole świata - poznaj niektóre z nich! Spróbować czy nie?
Azjatyckie alkohole ze zwierzęcymi dodatkami - Azjaci wierzą w swoją naturalną medycynę, w której istotnym składnikiem wielu mikstur są zwierzęta (lub ich części). Dlatego i wśród produkowanych przez nich alkoholi znajdziemy wino z dodatkiem jadowitego węża lub skorpiona, albo obu tych zwierząt, a także wino ze zwierzęcych penisów czy z mysich noworodków.
Whisky z moczu diabetyków - chemiczny wynalazek w duchu zero waste. Choć zachęcamy do stosowania zasad zero waste w codziennym życiu, to wymyślona przez brytyjskiego chemika whisky z moczu jakoś do nas nie przemawia. Jej wynalazca postanowił jako surowiec do produkcji alkoholu wykorzystać mocz diabetyków, bogaty w cukier. Oczywiście alkohol został poddany destylacji i filtracji, podobno w niczym nie przypomina moczu. ale jednak chyba nie przyjmie się w masowej produkcji.
Wino z mewy - to alkohol, który powstał z braku innych surowców. Żyjący na dalekiej północy Innuici nie mają do swojej dyspozycji roślinnych składników, które mogliby poddać fermentacji alkoholowej. Dlatego stworzyli wino z mewy. Upolowaną mewę kroją na kawałki, które umieszczają w butelce z wodą i wystawiają całość na słońce, by sfermentowała. To alkohol produkowany niejako "domowo", nigdy nie wszedł do produkcji przemysłowej. Trudno się zresztą dziwić, bo jeśli coś w fermentacji pójdzie nie tak, to tym winem łatwiej się niebezpiecznie zatruć niż odurzyć.
Wódki o oryginalnych smakach. Do alkoholi smakowych jesteśmy już przyzwyczajeni, jednak gdy wódka nie pachnie i nie smakuje owocami lecz wasabi, śniegiem, szarlotką, popcornem z colą to jest to nowe doznanie smakowe. Najbardziej intrygująca jest wersja o smaku prądu. Natomiast większości Polaków nie zaszokuje i nie zdziwi wódka o smaku świeżo skoszonej trawy - wszak naszym skarbem narodowym jest Żubrówka, produkowana właśnie z dodatkiem wonnej trawy żubrowej.
Alkohole 2 w 1 - do takich można zaliczyć produkowaną w Seattle wódkę o smaku bekonu oraz wytwarzane w Illinois piwo o smaku pizzy. To ewidentnie trunki dla osób, które lubią mieć od razu alkohol i zagrychę albo dla tych, którzy na diecie obawiają się dodatkowych kalorii z zakąsek i postanawiają się zadowalać tymi pustymi, z alkoholu.
Chicha - alkohol, którym niektórzy rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej potwierdzają braterstwo. Powstaje z ziaren przeżutych przez kobiety. Papka jest wypluwana i poddawana fermentacji. Spróbowalibyście? Bo ja nie!